Stiri medicina laborator

Inapoi in lista de stiri | Home

Probleme in unitatile sanitare din judetul Alba

2011-03-03 15:45:11

Dupa mai bine de un deceniu in care a fost doar autorizat, laboratorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) din judetul Alba a primit acreditarea necesara, informeaza Agerpres.


"Am terminat procedurile de acreditare a laboratorului si urmeaza sa achitam taxele de acreditare", a declarat Gabriela Stan, directorul economic al DSP. Astfel, laboratorul de microbiologie, chimie sanitara si toxicologie al DSP este singurul din judet acreditat pe toxicologie si pe analiza apei potabile.


Din cauza lipsei acestei acreditari, exista pana acum riscul ca avertismentele sau amenzile aplicate de catre DSP sa fie contestate in instanta.


Risc infectios in spitalele din Alba


Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica din Alba, spatiile din mediul spitalicesc prezinta risc infectios. 76 de pacienti internati anul trecut in spitalele din Alba s-au trezit cu infectii. Printre ele s-au numarat: Klebsiella, stafilococul auriu si E Coli.


"Trebuie luat in calcul intregul circuit dintr-un spital, de la traficul mare de persoane din unitatile sanitare, la lenjeria folosita in saloane si sterilizarea materialului sanitar. Spitalele mici au raportat foarte putine cazuri, sub 10 fiecare. Asta denota lipsa dotarilor din laboratoarele proprii", a precizat pentru adevarul.ro Horea Timis, directorul Directiei de Sanatate Publica Alba.


Cele mai multe, 30, au fost depistate la Spitalul din Blaj si la Spitalul de Urgenta (21).


Specialistii sustin ca riscurile de imbolnavire in spital cresc daca igienizarea nu este facuta corespunzator. "Cele mai multe infectii au fost urinare, cauzate de imobilizarea pacientului la pat, igiena proprie necorespunzatoare, tratamentul cu antibiotic, imunitatea scazuta. Nu au fost insa cazuri complicate, majoritatea pacientilor s-au vindecat pe parcursul internarii. Cele mai multe au fost depistate de medicii care s-au ocupat de pacientii in cauza", a afirmat Simona Butnariu, medic epidemiolog la Spitalul de Urgenta Alba.

Sursa: Paginamedicala